Svensk glasdesign

När man besöker ett annat land brukar man från olika håll få tips på saker som är typiska för det landet, och som kan utgöra en bra souvenir att köpa med sig hem därifrån. Det kan vara allt från lokala delikatesser till spetsdukar. De turister som besöker Sverige brukar få höra att glas och kristall är en svensk specialitet som är en bra souvenir från vårt avlånga land, och det är inte för inte som man säger det, då Sverige har en lång tradition av glasbruk som lever vidare än idag.

Glasbruken har skapat flera kända varumärken inom glasdesign, som är populära inte bara bland turister, utan också lokalbefolkningen. Ett av de mest kända av dessa varumärken är Orrefors, som framförallt tillverkar kristallglas. Orreforsglas tillverkades under lång tid, faktiskt ända fram till år 2013, i Orrefors glasbruk. Glasbruket i småländska Orrefors grundades redan år 1898, och existerade innan dess som järnbruk (järnbruket grundades 1726). Anledningen till att man startade ett glasbruk på platsen var för att ta tillvara på den stora mängd spillved som kom från sågverket man grundat på platsen. När glasbruket skulle sätta igång sin verksamhet hämtade man expertis i form av glasblåsare från ett annat småländskt glasbruk, som också det är känt för alla svenskar idag, nämligen Kosta. De flesta känner till namnet från varumärket Kosta Boda, som tillverkar konstglas. År 1990 gick dessa två glasbruk ihop, och bildade glaskoncernen Orrefors Kosta Boda.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ett annat exempel på ett småländskt glasbruk med lång tradition som lever än idag är Målerås Glasbruk, som tillverkar konstglas under varumärket Mats Jonasson Målerås. Glasbruket ligger i Målerås i Nybro kommun, och grundades år 1890.

Samtliga dessa glasbruk ligger i det som brukar kallas Glasriket, ett område i Småland med hela 13 olika aktiva glasbruk och studiohyttor. Att Sverige är känt för sitt glas bland utländska turister är med andra ord inte konstigt.

Om du vill köpa glas från Orrefors, Kosta Boda eller något annat designvarumärke, ska du gå in på Royal Design. De har nämligen det mesta i designväg. Eftersom priserna på dessa märken kan vara ganska saftiga kan det dock vara en bra idé att först se efter på Kampanjjakt.se, ifall de har någon rabattkod för Royal Design. På det sättet kanske man kan köpa fler glas än man från början hade budgeterat för.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight