Vad är det gyllene snittet inom design?

Design och arkitektur är väl medvetna om det som kallas gyllene snittet och har så varit i tusentals år. Gyllene snittet går att förklara med att det skapar harmoni och lugn när man tittar på något som är designat enligt det gyllene snittet. Det handlar om att skapa harmoni för ögat och göra de olika delarna på en byggnad ungefär lika stora. Vi människor tycker mycket om symmetri och vi märker direkt om det är något som inte är symmetriskt. Det gyllene snittet bildar ett rutmönster för en byggnad och sedan så byggs de olika delarna för att passa in där. Det har gjorts sedan de gamla grekernas tid och har alltid varit en symbol för lyckad design och arkitektur. Det har gjorts undersökningar med olika folkgrupper och det har visat sig att det är gångbart för alla kulturer och folkgrupper. Det är något i människans hjärna som gör att vi gillar symmetrin.

Den gyllene rektangeln

Det gyllene snittet kallas också den gyllene rektangeln och det gör det lite lättare att förstå. Om du tänker att du har en rektangel så delar du upp den i tre delar. Den delen som ligger till vänster bildar tillsammans med den i mitten en del. Nu har du alltså bara två delar kvar och den ena är två tredjedelar av rektangeln. Det är den gyllene rektangeln, och så ska du bygga ett hus eller designa något för att människoögat ska gilla det. Någonting ska bryta av där de två delarna möts och skapa en kontrast.

Det har även diskuterats om gyllene snittet bland vackra människor. Vissa studier har visat att människor som är symmetriska på ett näst intill perfekt sätt anses vara vackrare än människor som har större variation på sitt utseende. Alla håller inte med om det dock.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight