Kända svenska designers

Sverige har genom historien ofta visat framfötterna inom designvärlden genom framstående designers. Svensk formgivning har länge präglats av stilistisk stramhet och enkelhet. Svensk formgivning kännetecknas av ett flitigt användande av naturmaterial. Svenska designers kan med fördel utbilda sig via högskolor. Några av de kändaste utbildningarna är Högskolan för design och konsthantverk (HDK) och Steneby vid Göteborgs Universitet, Konstfack i Stockholm, Textilhögskolan i Borås och Designhögskolan i Umeå.

Kända svenska designer
Några av landets mest kända designers genom historien är bland annat Elsa Gullberg (tidigare Svensson, 1886–1984) som sysslade med textildesign som sysslade med textildesign, inte minst genom det egna företaget ”Elsa Gullbergs Textil och Inredningar AB”, vilket räknas som det första moderna svenska inredningsföretag. En annan är Sigvard Bernadotte (1907–2002), son till Gustav VI Adolf och som var en känd industridesigner. Han tog fram en rad designlösningar till några av världens största varumärken. Katja Geiger (tidigare Hallberg, 1920–2017) var en känd kläddesigner som blev känd genom sitt klädmärke Katja of Sweden. Ett känt namn inom glasindustrin var Simon Gate (1883–1945). Han designade flera konstglas som skulle komma att bli världskända, bland annat vid glasbruket i Orrefors. För att komma in på keramik var ett känt namn inom sådan design Stig Lindberg (1916–1982). Han var bland annat verksam vid Gustavsbergs porslinsfabrik. Där lärdes han ursprungligen upp av Wilhelm Kåge (tidigare Nilsson, 1889–1960). Även Kåge står bakom några av landets mest kända keramik verk.

Closeup of several bulbs seeing their tungsten filaments

Möbeldesign
Ett område som Sverige inte minst stått ut historiskt vad det gäller design är möbeldesign. Man hade först en storhetsperiod på 1700-talet med finsnickeri och sedermera på 1920-talet med flera framstående formgivare. Det kan vara värt att nämna namn som Christian Linning d.ä. (1713–1779), som tillhörde rokokons största namn och tillverkade mestadels byråer. En annan mästerlig byråtillverkare från den tiden var Lorentz Nordin (1708–1973). Från storhetsperioden på 1920-talet kan vi nämna Carl Malmsten (1888–1972), som designade mängder av möbler som lever kvar och som dessutom vann åtskilliga utmärkelser. Ett stort namn på 1920-talet var Carl Bergsten (1879–1935), som bland annat var chef för NK:s möbelavdelning.

Om du vill kosta på lite extra för något exklusivt som någon av dessa, eller någon annan känd svensk formgivare har utsmyckat kan det kräva ett litet tillskott i plånboken. Med snabbfinans.se kan du låna och få hjälp till ditt projekt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight