Inred med Swedish Grace

Swedish Grace är den svenska varianten av art-déco. En eklektisk typ av inredningsstil som just nu är hetare än på länge. Begreppet Swedish Grace myntades av en brittisk konstkritiker vid namn Morton Shand år 1930. Den svenska tappningen av art-déco var ett steg bort från Jugendstilen och nationalismen. Idag väljer många att inreda med en uppdaterad version av den här stilyttringen. Låter ett par lyxiga sängar i sovrummet med ett dovt grönt överkast i sammet och några dekorativa kuddar lockande? Det är ett riktigt typexempel på hur du kan integrera stilen i ditt hem. Även det mest minimalistiska hem kan få sig ett trendlyft genom att ta in detaljer från den här epoken.

Vad kännetecknar svensk art-déco?

Swedish Grace ligger i brytningspunkten mellan nyklassicismen och funktionalismen. Stilen hade sin höjdpunkt under 1920-talet och man brukar säga att i och med att uppförandet av Stockholms Stadsbibliotek, som ritades av Gunnar Asplund, så kulminerade Swedish Grace. Vid den här tidpunkten påbörjade de flesta ledande svenska designers en övergång mot funktionalismen. Det är en epok som är en riktig guldgruva för dig som vill kopiera populära inredningsstilar som ligger rätt i tiden. Vad karaktäriserar då Swedish Grace? Unga designers tittade tillbaka på det nordiska arvet och klassicismen. De skapade en egen modern stil som var en blandning av kvalitativa material och lekfulla detaljer. Den maffiga inredningen med de rena och graciösa linjerna och det lyxiga hantverket tilltalade dåtidens konstelit. Ett berömt exempel där stilen använts fullt ut är det svenska passagerarfartyget M/S Kungsholm. Foton på fartygets svulstiga stil med geometriska former platsar i vilket modernt inredningsmagasin som helst. För dig som känner att det lätt kan bli för mycket av allt det överdådiga så går det självklart alldeles utmärkt att välja ut några detaljer från stilen att smycka hemmet med.

Swedish Grace med en samtida twist

Att integrera Swedish Grace i den moderna inredningen är lättare än vad många kanske först tror. Just nu svämmar inredningstidningar och sociala medier över av inspirerande och lyckade exempel på just detta. Nu tar vi ett steg bort från det vita och avskalade och satsar på murriga färger. Symmetriska mönster, geometriska former, metaller, sammet och guld är andra utmärkande drag för art-déco. Ett populärt och enkelt grepp att närma sig stilen är att satsa på speglar i tidstypiska former. Ett annat effektfullt trick som snabbt fixar rätt stämning är textiler i sammet. Möbler i metall eller guldfärg skapar ett blickfång. Riktigt maffiga taklampor gör sig mycket fint hemma hos dig som väljer att satsa på en i övrigt avskalad stil. För dig som har vilja och ork att tapetsera om så finns det ett stort utbud av tapeter med snygga mönster. Om du känner att det blir för mycket av allt det överdådiga kan du kanske satsa på att tapetsera en mindre yta som en hall eller delar av ett badrum?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight