Designa med lampor och ljus

Vilken sorts belysning man har i ett rum kan göra stor skillnad och förändra hela rummets karaktär. Smålampor utplacerade i rummet ger lite av en mysigare känsla med sin dämpade belysning. Taklampor sprider ut belysningen mer och likadant är det med golvlampor. och vilka färger man väljer på lampskärmarna är en smaksak. Fönsterlampor är vackert även när man kommer utifrån då det ofta gör så att det ser mer ombonat ut. Det är inte helt fel att installera en dimmer för att kunna justera nivån på ljusstyrkan i lamporna så man själv kan bestämma hur stark belysning man vill ha i rummet.

Smålampor ger ett ombonat intryck

Att placera ut mindre lampor i varierande storlekar i rummen ger en härlig ombonad känsla. Ett mörkare rum kräver mer belysning än ett ljust rum. inspireras av Nordiskt ljus stora utställning på Nordiska museet om hur vi påverkas av ljus både utomhus och inomhus när det är dags att inreda eller göra om ett rum. Färger påverkar oss mer än vi tror och likaså ljuset, att variera ett rum med både tak- golv- och fönsterlampor ökar möjligheterna att styra ljusstyrkan under dygnet. Att designa med ljus är en konst i sig men vem som helst klarar det galant utan några som helst problem.

Hur möblerar man med lampor?

Smålampor kan användas på många olika sätt, om det finns större växter i rummet kan man välja att belysa den eller dem med en golvlampa. Likaså är det med tavelbelysning för att sätta fokus på tavlan i sig då den syns bättre med belysning. Spotlights kan ofta riktas åt olika håll eller byggas in i taket. Har man en läshörna med favoritfåtöljen är det snyggt och effektivt med en större golvlampa bakom eller bredvid fåtöljen som läslampa De mindre barnens rum kan ha lampor som avger mönster på väggar och i tak eller en LED-belysning vid golvet så de känner sig trygga nattetid.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight