Designa din uteplats

En inbjudande uteplats eller balkong kan användas både för avkoppling och umgänge med familj och vänner. För att du ska trivas på din uteplats gäller det skapa en harmonisk design med bekväma möbler, grönskande växter och att skydda platsen mot insyn och blåst.

När du ska designa din uteplats är första steget att göra en noggrann planering av hur du vill att platsen ska se ut. Det är stor skillnad om du har en terrass på flera hundra kvadratmeter eller om du har en balkong på några få kvadratmeter. Även om du har en minimal yta går det att få till flera funktioner genom att välja smarta comapact livning-möbler. Det finns till exempel balkongbord som kan hängas på räcket och fällas ner när bordet inte används. Stolar som kan fällas ihop när de inte används passar också bra om du har en liten yta. Oavsett vad du vill göra är det klokt att fundera igenom hur mycket inredningen av uteplatsen får kosta. Gör en budget och om du behöver låna pengar bör du använda dig av en jämförelsetjänst för att hitta ett lån med så låg ränta som möjligt. Hos Sambla AB kan du jämföra lån kostnadsfritt och få svar från 30 banker. Det behövs endast en kreditupplysning och du får svar på din ansökan inom 2 minuter.

Hitta din stil

Fundera igenom vilken stil du vill att din uteplats ska ha. Ska den vara lantlig med vita trämöbler och pelargoner i krukor? Vill du hellre ha en stram känsla med svarta eller grå utemöbler och gröna växter som bambu eller buxbom? För att designen av en uteplats eller balkong ska bli bra är det viktigt att inte blanda olika stilar eftersom det ger ett rörigt intryck istället för en harmonisk och avslappnad känsla.

Golvet på uteplatsen bör vara skönt att gå på även om du är barfota. De flesta föredrar därför träunderlag och om du har betongplattor eller ett annat hårt underlag finns det fina träplattor att köpa som enkelt kan läggas ut direkt på plattorna. Under den varma årstiden är det mysigt att lägga ut en matta för att skapa en känsla av ett riktigt rum men kom ihåg att ta in mattan om det regnar och det inte finns tak över.

Växter i krukor ger en trivsam känsla på din uteplats och för att inte riskera att de vissnar bort gäller det att välja tåliga plantor som inte behöver vattnas och gödslas alltför ofta. Se också till att köpa stora krukor och bra jord eftersom en växt i en stor kruka klarar sig mycket bättre på egen hand då jorden inte torkar ut lika fort som den gör i en liten kruka. Även stämningsfull belysning, infravärme och en skön solstol gör att uteplatsen blir en plats som du aldrig vill lämna!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight