Använd rätt färg för att väcka rätt känsla

När man väljer färgskala i ett rum så brukar man oftast välja de färger man själv tycker om. Det är ju helt rimligt. Men den där chockrosa färgen du älskat sedan barnsben, kanske inte är perfekt i just sovrummet? Och de där svarta väggarna kanske är lite mastigt för köket? Läs vidare för att veta vilka färger som frammanar olika känslor – så att ditt hem blir din oas.

Blå

Färgen blå har en inbjudande och lugnande effekt på den som omger sig av den. Det är förmodligen därför man tar djupare andetag när man är till havs, eller känner sig lugnare när himlen är blå. Då blå har en sån lugnande effekt på människan, så är den exempelvis optimal att ha i ett sovrum.

Grön

Den gröna färgen är naturlig och stadig. Den ger människan ett intryck av att saker kommer ordna sig, och att livet är förgängligt – men helt okej. I vardagsrum ser man ofta gröna nyanser i samband med andra jordiga toner.

Röd

Den röda färgen är både ilskan och kärlekens färg. Man brukar säga att det är en tunn linje mellan båda dessa känslor. Men den röda färgen är också övertygande, och med en röd skjorta är det mer sannolikt att du landar ett kontrakt, än om du bar en vit. Anledningen är att den röda färgen också symboliserar en slags ”viktighet” och energisk atmosfär. Så låt det rum som behöver mest energi, omgivas av röda härliga nyanser. Om än bara inredning i form av röda kuddar och vaser.

Gul

Den gula färgen känns kul, välkomnande och lite varnande. Solen uppfattar vi människor är gul och den livnär vi oss även på, samtidigt som vi vet att den är skållhet om man kommer för nära. Gul symboliserar livets möjligheter, så kanske är det en fin färg att ha i barnens rum?

Orange

Den orangea färgen är den gula färgens syster. Denna färg är också lekfull, men saknar den varnande känslan. Samtidigt kan den också ge ett billigt och impulsivt intryck. Den orangea färgen är också symbolen för hälsa och vitalitet. Så om ni har ett träningsrum är det en bra färg att ha på väggarna.

Lila

Den lila färgen tangerar den blå. Både har en lugnade effekt och passar bra i sovrum. Men den lila har det där lilla extra, nämligen den mystiska och lyxiga känslan. Så om ni vill ha ett sovrum som både är sovvänligt men har en lyxig touch – så är lila rätt färg för er.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight