Utbilda dig till designer!


Drömmer du om ett liv som designer? Det finns många vägar att gå, och beroende på vad du brinner för så finns det många olika typer av designers. En designer är en person som på något sätt konstruerar och skapar, men hur och vad man konstruerar kan vara mycket brett. Definitionen är att designern konstruerar de strukturella egenskaperna hos ett objekt, och det kan handla om allt från materiella saker och miljöer till immateriella.

Shot of a businessman giving a presentation to his colleagues

Det krävs duktiga och kreativa designers om det ska finnas allt från produkter som kläder, heminredning och bilar till saker som man inte riktigt kan ta på, exempelvis hemsidor, spel, grafik av olika slag, tjänster och upplevelser, marknadsföring och så vidare. Ibland använder man kanske inte ordet designer men i grund och botten är det just vad det handlar om. Somliga arbetar med att designa hela eller delar av hem, eller företag, butiker och så vidare. Den typen av designer är expert på att skapa inbjudande, trevliga och säljande miljöer där färger och former komponeras på bästa tänkbara sätt för situationen.

Om du vill arbeta som designer kan utbildningsvägen naturligtvis skilja sig åt markant beroende på vad för typ av designer man vill rikta in sig på. Är man väldigt tekniskt och mest gillar att sitta vid datorn så kanske webbdesigner passar bättre än att man ska ut till företag och designa deras konferensrum.

Webbdesigner, eller webbutvecklare, kan du exempelvis utbilda dig till vid högskolor och universitet i Sverige. Många är även självlärda men vill kanske ha sin utbildning på papper, samtidigt som man breddar sin kompetens. Även utbildning med design inom heminredning och hantverk kan man få på högskolor, universitet eller yrkeshögskolor i Sverige. Det finns vissa privata aktörer som erbjuder utbildningar på olika nivåer inom design, men man bör alltid vara noga med researchen för att säkerställa utbildningens kvalité och vad den leder till. Förutom teoretisk utbildning så krävs det mycket praktisk träning, en vass fingertoppkänsla och talang för att bli en riktigt bra designer, oavsett inom vilken inriktning man väljer. Man behöver även kunna samarbeta med människor och läsa av dem för att skapa den personliga stil som kunden vill ha.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight